Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Tack för att du är försiktig!

    Vi kör så många bussar vi kan. På många avgångar sätter vi in extra bussar, så om bussen är full och du kan vänta på nästa – gör det så hjälps vi åt att hålla avstånd. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Information som hörs på tunnelbanestationen

På stationerna och ombord på tågen finns talad information. Det finns även andra ljudsignaler för att vägleda dig som resenär.

Pratorer kallas ett hjälpmedel som gör att det går att höra en del av den information som finns på destinationsskyltarna. Pratorerna styrs av en fotocell som sitter i taket nära en av de skyltar som visar när nästa tåg kommer. Står du i närheten under pratorn, går den igång. Den läser upp information om avgångarna, men inte annan information som kan finnas på skyltarna. 

Olika röster olika riktningar 

För att det ska vara lättare för dig att höra åt vilket håll nästa tåg är på väg, har de tåg som är på väg söderut en mansröst och de tåg som är på väg norrut har en kvinnoröst i utropen på stationen.

Ombord på tågen

Alla tunnelbanevagnar som är av den modernare typen har automatiska stationsutrop. På tåg av äldre modell är det tågföraren som sköter utropen.

Knäppande ljudfyrar

På en del ändstationer, där tågen kan avgå från olika sidor av en bred perrong, finns en ljudfyr som knäpper på den sidan där nästa tåg går ifrån.