Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Håll avstånd och fortsätt undvika SL-trafiken

    Gå, cykla eller välj andra färdsätt i höst. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr {{product.PricePerMonth}} Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Tillgängligheten på linje 82 Djurgårdsfärjan

Tillgängligheten på fartygen på pendelbåtslinje 82 varierar beroende på väder och antal passagerare ombord.

När det är lågt vatten så kan nivåskillnaden mellan bryggan och båten bli stor. Då kan det bli en brant lutning när du ska komma på och av färjan. Ombord på fartygen finns det digitala skyltar och inom en snar framtid finns det också automatiska utrop. Om systemet inte fungerar så ropar personalen ut nästa hållplats manuellt i högtalarsystemet. Det finns också linjekartor uppsatta, och det finns alltid personal ombord som kan hjälpa dig.

Komma på och av färjan

Du kommer på och av färjan med hjälp av en landgång. Den fungerar ungefär som en ramp mellan färjan och bryggan. 

Avståndet mellan bryggan och färjan kan bli större än vanligt om vattnet är lågt eller om det är många passagerare ombord. Då kan det bli som en tröskel upp till landgången och det kan bli svårare att komma på och av båten.  

Slussen och Allmänna gränd har elektroniska landgångar som anpassar sig efter hur lågt färjan ligger. Det räcker nästan alltid för att det ska gå bra att komma av, men ibland kan det bli en tröskel till landgången ändå.

När du ska komma av vid Slussen så kan du vänta tills de andra passagerarna har gått av färjan. Då blir båten lättare och flyter upp så att det går att komma upp på landgången.

Vid Allmänna gränd finns det en metallramp som personalen kan fästa på landgången om tröskeln är för hög. Det är dock ovanligt att det blir så stor nivåskillnad där, eftersom Allmänna gränd har en flytbrygga mellan kajen och färjan. Den gör att det blir mindre höjdskillnad. 

Vid Skeppsholmen finns det också en metallramp som personalen kan fästa i landgången. Där kan det ibland bli höga vågor som gör att det kan gunga till när du ska komma av. 

Färjan kan göra häftiga rörelser när den lägger till vid bryggan. Du som har nedsatt balans ska därför sitta ner tills färjan har lagt till ordentligt.

Information som syns i skyltar

Det finns elektroniska skyltar ombord på Djurgårdsfärjan.  

Hållplatserna vid Slussen och Allmänna gränd har elektroniska skyltar vid terminalen som visar kommande avgångar. 

Vid alla hållplatser finns tidtabellen utskriven. Den sitter uppsatt i anslutning till där båten lägger till.

Information som hörs i högtalare

Hållplatserna annonseras i högtalarna ombord på färjan. 

Vid Slussen och Allmänna gränd kan du få trafikinformationen uppläst om du trycker på uppläsningsknappen som finns vid terminalerna. Den är markerad med punktskrift. 

Det finns inga högtalare vid Skeppsholmen. 

Tillgänglighet ombord på färjan

Djurgårdsfärjan har breda dörrar och gångar som gör det lättare att ta sig runt ombord. Det finns särskilda platser för både rullstolar och barnvagnar. Det finns också många sittplatser ombord och det finns några extra höga sittplatser. De platserna är särskilt till för dig som har svårt att resa dig. 

Ibland är det många passagerare ombord på färjan. Om du är orolig över att hinna komma av färjan så är det bra att komma ihåg att du kommer av färjan på motsatt sida från där du kommer på. Om du vill vara nära bryggan när färjan lägger till så kan du ta dig långt in i båten direkt när du kommer på den. På så sätt behöver du inte skynda dig genom färjan när den har lagt till. 

Båten brukar skaka lite när den lägger till så om du har svårt att stå upp så ska du vänta med att resa dig tills båten har lagt till ordentligt.

Personalen ropar ut alla hållplatser i högtalare och det finns elektroniska skyltar ombord. Om du har svårt att höra utropet så kan du alltid be personalen ombord att hjälpa dig genom att meddela dig när du är framme. 

Tillgänglighet på bryggorna

Just nu bygger Stockholms stad om Slussen. Därför kan det vara svårare än vanligt att ta sig till Djurgårdsfärjans terminal där.

Under arbetet har Djurgårdsfärjan en tillfällig terminal vid Slussen. Den ligger ungefär hundra meter längre bort från Slussen än den gamla terminalen. Ingångarna till terminalen är breda och det finns gott om utrymme att ta sig ner till landgången. 

Terminalen vid Allmänna gränd har breda ingångar och är rymlig. Det finns sittplatser som du kan använda när du väntar och terminalen är utrustad med ramper och räcken. 

Skeppsholmen är en mindre hållplats än de två andra. Den har inget avspärrat område utan du väntar på båten vid hållplatsens skylt. 

På Skeppsholmen kan det bli ett stort avstånd mellan färjan och bryggan. Därför finns det en ramp på bryggan som går att fästa i landgången för att göra lutningen mindre. Det kan också gå höga vågor vid Skeppsholmen och det gör att det ibland kan röra sig en del när du ska komma av.