Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Nockebybanans tillgänglighet

Nockebybanan är en gammal spårvagnslinje som numera kör med moderna vagnar. Tillgängligheten är ganska bra på Nockebybanan. 

Du kan alltid ringa till kundtjänst på telefonnummer 020 120 20 22 om du har frågor om tillgängligheten på Nockebybanan eller i övriga SL-trafiken.

Komma på och av spårvagnen

På Nockebybanan kör likadana vagnar som på Tvärbanan, låggolvade vagnar utan trappsteg.

Perrongerna är i nivå med vagnarna vilket innebär plant insteg. Men sidoavståndet mellan plattform och vagn är ganska stort på hållplats Olovslund i riktning mot Nockeby, och på hållplats Ålstens gård i riktning mot Alvik.

Du öppnar dörrarna på spårvagnen genom att trycka på öppna-knappen när den lyser grönt. Den sitter mitt på dörren. Dörrarna stängs automatiskt så snart inget bryter ljusstrålen i dörröppningen.

För att spårvagnen ska stanna där du vill kliva av, behöver du trycka på stoppknappen ombord, "plinga". Alltså, precis som på bussen.

På spårvagnen

Det finns flera prioplatser i alla spårvagnar. På spårvagnen finns det tydligt markerade sittplatser med dekal på stolsryggen/sitsen som underlättar för dig som behöver sitta och har svårt att gå längre sträckor. De prioriterade platserna är placerade närmast dörrarna och nära ledstänger för en tryggare resa.

Information som hörs ombord och vid hållplatsen

Spårvagnen har ett elektroniskt informationssystem med automatiska utrop, som ropar ut nästa hållplats och vilken sluthållplats spårvagnen går till. Det finns även en konduktör ombord som kan ge information direkt till dig. 

Informationsskyltarna på hållplatserna har inte automatiska utrop, men det finns högtalarsystem överallt där vi meddelar störningar i trafiken.

Skyltar på perrongen och spårvagnen

Ombord på tåget finns automatiska skyltar som visar vart spårvagnen går och vad nästa stopp heter. 

På perrongen vid Alvik och vid Nockeby hittar du elektroniska skyltar som visar när nästa spårvagn går. Skyltarna kan också visa information om störningar. 

Du hittar också informationstavlor med tidtabeller och annan tryckt information på varje hållplats.

Märkta gångstråk

Det finns inte märkta gångstråk eller varningsstråk längs med kanten på perrongen/trottoaren på de flesta hållplatserna, så var försiktig. Vid Alvik finns både gångstråk och andra markeringar på stationen. 

Hissar och ramper

De flesta av hållplatserna på Nockebybanan ligger i gatumiljön. Om det finns trappor, finns det också ramper. Vid Alvik delar Nockebybanan perrong med tunnelbanan och du byter mellan dem utan nivåskillnader. Vid Alvik finns det både hissar och rulltrappor, när du ska in till eller ut från stationen. 

Allergier

Alla får resa med kollektivtrafiken, därför kan den aldrig bli helt allergisäker. 

Pälsdjur är tillåtna i den del av vagnarna där det finns dekal med en hund vid dörren. Ledarhund är tillåten överallt.