Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Komma på och av bussen

Alla bussar i SL-trafiken är bussar med så kallat lågt insteg. Alla dessa bussar har även ramp vid mittdörren.

Bussar med lågt insteg innebär att det i princip inte blir någon höjdskillnad mellan bussens golv och hållplatsen när föraren "niger" bussen vid framdörren. Detta gäller på de hållplatser som har en förhöjd trottoarkant.

Busshållplatser utanför tätorten

Även om bussarna har lågt insteg, kan det vara problem för dig med rullstol, rullator eller barnvagn att komma av och på bussen vid hållplatser som ligger utanför tätorten. De flesta busshållplatser utmed landsvägar och småvägar i länet är inte tillgänglighetsanpassade. 

Ramp och rullstolsplats

Det finns en utfällbar ramp på varje buss. Det är bussförarens skyldighet att fälla ut den till dig som behöver den. Rampen finns alltid vid mittendörren på bussen.

Där finns också en plats avsedd för rullstolar. Rullstolen ska placeras med ryggen mot färdriktningen och bromsarna ska vara låsta. 

Närtrafikens bussar

Närtrafiken är tänkt som ett alternativ till traditionell färdtjänst. Den är speciellt anpassad för dig som är äldre eller har svårt att röra dig, men alla som har en SL-biljett får åka med. 

Närtrafikens bussar finns i huvudsakligen två varianter:

  • En typ med 15-20 sittplatser plus plats för rullstol eller barnvagn. Den här varianten har golv i samma nivå som trottoaren och en ramp som gör påstigningen enklare för dig med rullstol, rullator eller barnvagn. 
  • En typ är lite mindre och har fem sittplatser plus plats för en rullstol. Dessa bussar går vanligtvis bara i den närtrafik som du beställer. 

Gemensamt för alla typer av närtrafik är att det ges gott om tid för av- och påstigning och föraren hjälper gärna till om du vill.

Buss utan lågt insteg

På Ornö går busslinje 889. Den bussen saknar lågt insteg, men har rullstolslift.