Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Cykel ombord

Du kan ta med din cykel i vissa delar av SL-trafiken. På pendeltågen, Saltsjöbanan och pendelbåtarna går det bra - med vissa begränsningar.

Ombord på bussar, i tunnelbanan och på de andra lokaltågen (Spårväg City, Nockebybanan, Lidingöbanan, Tvärbanan och Roslagsbanan) finns det inte utrymme för att ta med cykeln.

Barncyklar och hopfällbara cyklar

Du får alltid ta med dig små barncyklar utan kedja i SL-trafiken. (Alltså två- och trehjulingar som inte drivs med en kedja och som är avsedda för förskolebarn.) Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel.

Ta med cykel på tåg

Det här gäller för cyklar på pendeltåget och Saltsjöbanan:

  • Av säkerhetsskäl får du aldrig ta med cykeln i rulltrappan. På de stationer där cyklar är tillåtna ska du i stället använda hissen.
  • Du får aldrig ta med cykeln på pendeltåget till eller från Stockholm City eller Arlanda. Du får inte heller ta in cykel via entrén vid Odenplan till stationen Stockholm Odenplan
  • I rusningstrafik får du inte ta med cykeln på Saltsjöbanan, eller på sträckorna Jakobsberg - Västerhaninge och Uppsala - Tumba på pendeltågen. 

    Rusningstrafik är det mellan klockan 6 och 9 på morgonen och mellan klockan 15 och 18 på eftermiddagen. Övrig tid räknas som lågtrafik. Under helger gäller inga tidsbegränsningar.

  • Cykel är tillåten på Stockholm Odenplan, via uppgång Vanadisvägen, under lågtrafik. 
  • Andra resenärer har alltid företräde före cyklar. Om det är trångt på tåget kan du alltså få vänta tills det finns plats. I mitten av tåget brukar det vara mindre trångt.
  • Cykla inte på perronger och stationer och ha din cykel under uppsikt under resan så att den inte skadar eller smutsar ner. Tänk på dina medresenärer! 

Ta med cykel på pendelbåtarna

Du kan ta med cykel på pendelbåtarna, som Djurgårdsfärjan, men det är alltid beroende på om det finns plats. Det är personalen ombord som bedömer om de kan ta med din cykel och behålla säkerheten ombord. Bedömningen görs utifrån hur många resenärer det är ombord och om det finns andra cyklar redan. Personalen har rätt att neka dig att ta med din cykel eller hänvisa till en senare avgång.

Det kostar inget extra att ta med cykeln på pendelbåtarna. 

Därför får du inte ta med cykeln överallt

Ombord på bussarna och i tunnelbanan kan vanliga cyklar vara en fara för säkerheten. Pedaler, styre och hjul kan skada dig eller andra resenärer i rulltrappor, hissar och ombord på bussen eller tunnelbanetåget - särskilt vid inbromsningar.

Våra bussar och tåg är inte byggda för att ha plats för cyklar ombord och därför blir gångar och utrymningsvägar blockerade av en cykel.