Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Tar ni någon hänsyn till djuren när ni bygger nytt?

På SL finns ett antal personer som är experter på miljö. De jobbar till exempel för att bevara och förstärka livsmiljöer för stora och små djur i samband med byggnadsarbeten. Ofta är det i samverkan med andra, som till exempel fiskevårdsföreningar.

Här kan du läsa om några åtgärder som görs längs Roslagsbanan för att djuren ska ha det bra både när det byggs och när arbetet är klart.

Rör för havsöringarna

På Roslagsbanan har vi, i samband med utbyggnaden på sträckan Hägernäs - Ullna kvarnväg, ställt iordning ett stort betongrör som Ullnaån kan rinna igenom. Hit kan havsöring från Stora Värtan vandra för att leka. Botten i röret är täckt av lekgrus, alltså mjukt rundade mindre stenar som fiskarna gillar att lägga rom i och som de inte kan skada sig på. Längs rörets väggar är ett antal större stenar upplagda i ett slalommönster. Runt dem skapas vattenflöden som fiskarna trivs med och bakom stenarna kan de gömma sig.

Vinterhotell för salamandrar

Vid skogsbrynet intill depåbygget i Molnby i Vallentuna finns ett annorlunda hotell. Här har SL tillsammans med Molnby Gård ordnat så att salamandrar och andra arter av groddjur ska kunna övervintra med skydd från frost, regn och kyla. Grunden består av stenar från en arkeologisk utgrävning i området. Stenarna har sedan täckts över med jord och gräs.

Nödutgångar för grodor

Längs Roslagsbanan finns så kallade kabelbrunnar dit grodor och andra mindre djur gärna söker sig. För att de små djuren inte ska fastna där och drunkna har vi byggt små nödutgångar. De består av plaströr som leder ut från den fälla en kabelbrunn annars är för ett mindre djur som tagit sig in.

Hyllor för uttrar

Under Roslagsbanan finns vilthyllor i vattenfyllda tunnlar. Det är helt enkelt hyllor som löper från strandkanten in i tunneln ovanför vattenlinjen som småvilt, som utter, kan gå på. Då kan djuren välja vägen genom tunneln i stället för att ta risken att korsa spåren.