Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Hur noga är ni med kemikalier och materialval?

När vi köper in nya tåg ska 98 procent av materialet vara återvinningsbart. Det höga kravet tvingar fram utveckling hos företagen som tillverkar nya tåg.

Genom att vi i Stockholms kollektivtrafik ställer höga krav på till exempel giftfria material, på en hög andel återvinningsbart material och på förbud mot många kemikaler så skyndar vi på utvecklingen mot mer hållbara varor och processer även hos våra leverantörer.

Ett exempel är att Bombardier som vi köper våra nya tunnelbanetåg ifrån blev tvungna att utveckla sin tillverkning för att kunna möta våra krav på bland annat giftfria och icke allergiframkallande material i de nya tågen, som vi beställt av dem. De här nya tågen beräknas börja köra på främst Röda linjen under 2019.

Att vara leverantör till oss gör helt enkelt att man tvingas ligga i framkant inom miljöområdet. Vi har beställt ett fordon som är världens bästa - eller bra nära, på många områden, men specifikt inom miljö och minskning av buller. Och för att kunna utveckla det så tvingas leverantören också att bli bäst i världen.

Kraven för de nya tunnelbanetågen innefattade dokumentation och redovisning av alla material som ingår i tågen, en lista på tusentals ämnen. Inga ämnen från Region Stockholms (tidigare Stockholms läns landstings) utfasningslista för miljö- och hälsofarliga kemikalier eller allergiframkallande ämnen har varit tillåtna - om det inte varit mycket väl motiverat och det inte finns några andra alternativ. Här kan du läsa mer om vilka ämnen som finns med på utfasningslistan.