Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Hur klimatsmarta är era anläggningar och fastigheter?

Att använda mindre energi i våra fastigheter och se till att mer av energin som används är förnybar är ett av våra viktigaste miljömål. Och det är något vi hela tiden jobbar med.

Energiförbrukningen i fastigheter ska 2021 ha minskat med 10 procent och 2030 med 30 procent, jämfört med 2011. 2030 ska dessutom all energi komma från förnybara källor.

Ett konkret exempel är vår klimatsmarta bussdepå i Gubbängen som du kan läsa mer om nedan.

Miljödepå i Gubbängen

Solpaneler, eget avloppssystem, resurssnål, uppvärmning och belysning. Bussdepån i Gubbängen har många smarta lösningar för att hushålla med miljön. Anläggningen blev klar 2011 och depån brukar lyftas fram som en mönsteranläggning när det gäller miljö och hållbarhet.

All el på anläggningen är grön. Dessutom genererar solcellerna på taket el som räcker till en normal årsförbrukning för ungefär nio villor. Belysningen är närvarostyrd och anläggningen uppvärmd med bergvärme. För att ventilationen i det energieffektiva huset ska fungera optimalt är dörrar och fönster stängda.

Anläggningen har ett eget reningsverk. Dessutom går allt samlat regnvatten och smältvatten från gården till en separat anlagd damm på området via oljeavskiljare. Där dunstar vattnet och eventuella föroreningar sedimenteras sakta.