Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Tack för att du är försiktig!

    Vi kör så många bussar vi kan. På många avgångar sätter vi in extra bussar, så om bussen är full och du kan vänta på nästa – gör det så hjälps vi åt att hålla avstånd. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Finns det elbussar i SL-trafiken?

Ja, några finns och fler kommer det bli. Sedan sommaren 2018 rullar fem helelektriska bussar i Norrtäljes innerstad. I juni startade ytterligare fem elbussar i Sigtuna. Och i Barkarbystaden kommer flera elbussar införas i vinter i väntan på att den nya tunnelbanan där blir färdig.

I februari i år fattade Trafiknämnden ett beslut som innebär att Stockholm kan få Sveriges hittills största elbussatsning. Ur ett klimatperspektiv är elbussarna strategiskt viktiga, eftersom de gör att det biodrivmedel som de i dag använder kan frigöras och användas i samhällssektorer som inte har lika goda förutsättningar att bli eldrivna.

Förutsättningarna för att införa elbussar varierar mellan länets olika delar. Ju kortare bussarna är desto enklare är det att göra om dem till elbussar. Och det är lättare att använda elbussar i stadstrafik än på lands- och motorväg, eftersom det inte är lika höga hastigheter. Därför är potentialen för elbussar störst i tätbebyggda områden. Det är också där som elbussarna gör den största nyttan eftersom de också minskar bullret och luftföroreningarna.

Elbussatsningen i Stockholm bygger på att arbeta med befintlig infrastruktur så långt som möjligt genom att satsa på depåladdning. Att bussdepån ligger nära trafiken är viktigt för att minska tiden som bussarna behöver köra tomma fram och tillbaka till depån för att ladda. All körning kräver energi, och ibland kan bussarna också behöva ladda mitt på dagen.

Vi har genom åren deltagit i flera utvecklingsprojekt för att bygga upp kunskapen om elbussar. Under dessa projekt har det rullat olika sorters elhybrider i SL-trafiken.