Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Vega station öppnar 1 april

Måndag 1 april öppnar en helt ny pendeltågsstation mellan Skogås och Handen i Haninge kommun.

Från och med den 1 april 2019 kommer pendeltågen på linje 43 mellan Nynäshamn och Bålsta att stanna vid den nya stationen Vega. Tågen kommer att gå en gång i kvarten från Vega station under större delen av dygnet.

Restiden mellan Vega station och Stockholm City blir cirka 24 minuter. 

Restiden för övriga resenärer på linje 43 förändras inte ytterligare den 1 april när Vega öppnar. Redan i december 2018 lades en minut till i 2019 års tidtabell för att tågen på linjen ska kunna stanna vid Vega från öppningen.

Busstrafik till stationen

En tillfällig busslinje kommer att stanna vid Vega station fram till dess att sommartidtabellen börjar gälla den 21 juni och flera lokala linjer stannar här.

Resa till/från Vega station mellan 1 april och 21 juni

Ta linje 837X som går direkt mellan Vega station och Port 73 i Handen och omvänt. Turerna är anpassade efter tågens avgångs- och ankomsttider och går ungefär en gång i halvtimmen mellan klockan 06 och 22.30.

Resa till/från Vega station efter 21 juni

När sommartidtabellen börjar gälla den 21 juni stannar flera lokalbusslinjer vid Vega station:

  • Linje 832: Vega station–Järnåldersringen–Brandbergens centrum–Söderbymalmsskolan–Handenterminalen–Vikingaskolan.
  • Linje 835: Vega station–Vardövägen(–Länna handelsplats).
  • Linje 836: Vega station–Norrby.
  • Linje 837: Vega station–Port 73–Handens närsjukhus–Haninge centrum–Mostensvägen–Jordbro station(–Jordbro företagspark).

Resor som du vill göra efter den 21 juni (när sommartidtabellen gäller) kan du söka på här på webben eller i appen tidigast 22 maj.

Vad finns vid stationen?

På entréplan finns spärrarna till pendeltåget och möjlighet att köpa biljetter och ställa frågor. Det finns även en kiosk. Mellan entréplanet och plattformen är stationen utsmyckad med ett ljuskonstverk av konstnären Ulla Fredriksson. Du kan läsa mer om konsten på stationen på konst.sl.se.

Vid stationsområdet är planerat att finnas cykelparkeringar och infartsparkering med 90 platser.

Är stationen anpassad för rullstol/barnvagn/rullator?

Ja, stationen är anpassad för att alla ska kunna resa med pendeltågen. Bland annat finns rulltrappa och hiss så att alla kan ta sig mellan entréplanet och plattformen. Plattformen ligger i samma höjd som tågens golv.

Bakgrund

Vega station ska möta behovet av kollektivtrafik när den nya stadsdelen Vega växer fram. När stadsdelen är fullt utbyggd beräknas cirka 10 000 människor bo här och cirka 4 200 människor förväntas stiga på tåget vid stationen. 

Planeringen för Vega pendeltågsstation startade 2009 och bygget har pågått mellan 2015 och 2019. Det är Trafikverket som bygger stationen i samarbete med Region Stockholm och Haninge kommun. SL planerar och ansvarar för att tågen stannar vid den och MTR ansvarar för personalen på stationen och pendeltågen.