Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
 • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

  Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

 • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

 • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Täby kyrkby - Kårsta: Bussar ersätter tågen

Under perioden 11 juni-12 december går tågen mot Kårsta bara till Täby kyrkby och vänder. Bussar ersätter.

Nu läggs den sista sträcka dubbelspår som gör att tågen kan mötas mellan Stockholms östra och Vallentuna när alla arbeten är klara. Detta och flera andra arbeten påverkar dig som reser till stationerna mellan Täby kyrkby och Kårsta.

Tidplanen för arbetena kan komma att påverkas av rådande omständigheter och informationen här uppdateras då. 

Kan du välja ett annat färdsätt eller avstå från att resa, gör det. Tillsammans kan vi göra plats för dem som verkligen måste resa. Läs mer om Folkhälsomyndighetens rekommendationer här.

Sök din resa så ser du hur din resa påverkas och hur du kan resa i stället.

Så kan du resa i stället

Ersättningsbussarna går till och från Täby kyrkby

I Täby kyrkby har SL byggt en tillfällig infartsparkering med plats för cirka 230 bilar samt en tillfällig bussterminal för smidiga byten mellan ersättningsbussar och tåg. Hit går även ordinarie busslinje 611, 611X och 616.

 • Buss 27A går vardagar klockan 05.30 – 21 på sträckan Lindholmen – Ormsta – Vallentuna – Arningeleden – E18 – Danderyds sjukhus. Du kan även resa med ordinarie linje 608 som går samma sträcka.
 • Buss 27B går Lindholmen – Ormsta – Vallentuna – Täby kyrkby.
 • Buss 27K går en gång i timmen på sträckan Vallentuna – Östra Ormsta – Lindholmen – Ekskogen – Kårsta – Söderhalls trafikplats (här kan du byta till linje 639 och 676 som går via motorvägen).
 • Buss 27T går vardagar klockan 05 – 21 på sträckan Lindholmen – Ormsta – Vallentuna – Hagmovägen – Täby centrum (här kan du byta till och från tågen mot/från Stockholms östra).

Alternativa resvägar med ordinarie busslinjer

 • Linje 687 går från Vallentuna till Sollentuna och Kista.
 • Linje 524 går från Vallentuna till Upplands Väsby.
 • Linje 610 med byte i Täby kyrkby till linje 612, 684 och 685 som tar dig till Kista/Upplands Väsby.

Varför måste jag åka buss?

Arbetena som SL ska göra nu kräver att järnvägen stängs av. Bussresan tar längre tid än tåget men de arbeten som SL nu gör leder till att du får en bättre resa med Roslagsbanan i framtiden. Till exempel gör dubbelspåret som nu ska läggas att tågen har två spår att gå på hela sträckan från Stockholms östra till Vallentuna. Med dubbelspår kan tågen gå oftare i framtiden och risken att ditt tåg blir stillastående minskar eftersom tågen kan mötas.    

Måste jag blippa på bussen?

Nej, gå på bussen genom bakdörrarna och gå inte fram till bussföraren för att blippa biljetten. Fortfarande gäller att alla ska ha en giltig biljett. Du kan köpa en enkelbiljett i appen. Om du helt saknar möjlighet att köpa biljett i appen men har SL-kort med reskassa som täcker priset för en enkelbiljett kommer man inte att få tilläggsavgift vid en eventuell biljettkontroll.

Varför går ersättningsbussarna som de gör?

Det finns många saker att tänka på när man planerar hur bussarna ska gå. En del stationer ligger inte helt nära de större vägarna och ibland är vägarna trånga och svåra för stora bussar att köra på. Om bussen går en lite annorlunda väg beror det på flera faktorer och man har valt den vägen för att det inte ska bli en allt för lång restid med buss.

Samtidigt som SL arbetar med Roslagsbanans utbyggnad pågår även andra arbeten, till exempel Trafikverkets arbeten med att förlänga körfältet som bussarna går i på E18. Under arbetena måste bussarna gå i det vanliga körfältet och kan fastna i köer. Det är för att bussarnas körfält är avstängt för tillfället.

Vad gör SL för att minska trängsel på bussarna?

Fortsatt gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer och SL informerar om att bara resa om det är absolut nödvändigt och att vänta på nästa buss om den som kommer är full. Tillsammans med företaget som kör ersättningstrafiken följer SL hur läget ser ut och har bussar nära att sätta in vid behov.