Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

App ökar rörelsefriheten i kollektivtrafiken

"ResLedaren" är namnet på en ny mobilapp för Iphone och Android. Den fungerar som en utökad reseplanerare i kollektivtrafiken för personer med en kognitiv funktionsnedsättning.

Den nya appen underlättar resan hela vägen från hemmet.

– Appen kompenserar för en mängd förmågor som personer med kognitiva funktionsnedsättningar har svårigheter inom, berättar Anna Sjölund, som står för den pedagogiska designen.

Att ha en kognitiv funktionsnedsättning innebär till exempel att du har svårt att ta till dig och bearbeta information. Den ny appen tillgängliggör information på ett enkelt sätt.

Så fungerar appen

Den nya appen:

  • underlättar resan hela vägen från hemmet
  • påminner om vad du ska komma ihåg att ta med
  • berättar när det är dags att gå hemifrån
  • ger en överblick över resan
  • visar vägen från slutstationen

Ett resultat ur Travelhack

Appen har utvecklats med avstamp i innovationstävlingen Travelhack, där SL är en av arrangörerna. Anna Sjölund vann tävlingen med prototypen för "ResLedaren" tillsamman med IT-konsulterna Joel Holmberg, Hampus Sethfors, Victor Cottin och Micaela Sjölund. Med SL:s öppna data, projektpengar från Vinnova och många timmars ideellt arbete har teamet nu alltså utvecklat prototypen till en färdig app.

– Dels känns det bra att utveckla något som hjälper människor att vara delaktiga i samhället. Dels får man idéer om funktioner som är bra för så många fler än för dem vi vänder oss till i första hand, säger Joel Holmberg.

Testad av användarna

Appen är testad på flera olika sätt av de som ska använda den. Anna Sjölund berättar att minnesfunktionerna och den överblick "ResLedaren" ger är särskilt uppskattade. Genom att vrida på mobilen går det att se hela resvägen med alla hållplatser, och var den som reser befinner sig i realtid.

– För oss som kan röra oss som vi vill i kollektivtrafiken utan att tänka på det, tror jag att det är svårt att förstå vilken frihetskänsla det innebär att kunna resa mellan platser själv, säger Anna Sjölund.

Fördelar med hjälpmedel i mobilen

Det finns flera fördelar med att ha ett hjälpmedel i mobilen. Den som tittar i mobilen utmärker sig inte. Idag använder de flesta resenärer sina mobiler när de reser i kollektivtrafiken. "ResLedaren" finns för gratis nedladdning för Android och Iphone på Google Play och i Appstore.

Nästa steg i utvecklingen

I nästa steg kommer appen att utvecklas vidare av upphovsmännen tillsammans med Autism- och Aspergerförbundet. Utvecklingen finanseras av Post- och Telestyrelsen (PTS). Planen är att sprida "ResLedaren" över hela landet och utveckla en funktion där anhöriga och omsorgspersonal kan skicka planerade resor från sin egen mobil till användaren.