Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Utvalda bilister får provåka kostnadsfritt med SL

Våren 2020 pågår en kampanj där den som ofta tar bilen kan ansöka om att få provåka kostnadsfritt i hela SL-trafiken under två veckor.

Kampanjen kommer tillbaka varje vår och höst för att locka den som vanligtvis åker bil till att gå över till ett mer hållbart resande med SL. Den riktar sig till den som inte redan har en periodbiljett med SL och bor i ett av de områden där kampanjen pågår. Vem som får provåka bestäms utifrån fler kriterier utöver var man bor, som vilka resvanor man har och om man har tillgång till bil i hushållet.

Här ansöker du

SL gör den här kampanjen i samarbete med de fyra företag som kör SL-bussarna: Arriva, Keolis, Nobina och Transdev. Du som vill provåka ansöker via ett formulär från det företag som kör busstrafiken där du bor.

Finns ditt område inte med, betyder det att det just nu inte pågår en provåkarkampanj där. Håll utkik inför kommande kampanjer, ditt bostadsområde kanske är med nästa gång!

  • Innerstan, Lidingö: Här kör Keolis bussarna och du ansöker på sl.se/provak
  • Danderyd, Täby, Österåker, Vaxholm, Sollentuna, Vallentuna, Kista, Arninge och Upplands Väsby: Här kör Arriva bussarna och du ansöker på sl.se/stallbilen
  • Haninge, Tyresö, Nynäshamn, Södertälje, Järfälla, Upplands-Bro, Norrtälje: Här kör Nobina bussarna och du ansöker på sl.se/prova
  • Sigtuna: Här kör Transdev bussarna och du ansöker på sl.se/provabuss

Det händer efter ansökan

När du fyllt i och skickat in din ansökan är du med i urvalsprocessen. Om du är en av de som väljs ut, skickas SL-kortet hem till dig med information om hur du kommer i gång. Kortet gäller i 14 dagar, från och med den 23 mars till och med den 5 april, i hela SL:s trafik. Kortet gäller på SL:s pendelbåtar (linje 80, 82 och 89) men inte på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar. 

Bussigt!

SL och företagen som kör busstrafiken hoppas att du som får provåka kan tänka dig att fylla i en enkät kring ditt resande, efter provperiodens slut. Då kan vi förbättra oss och göra mer av det vi gör rätt.

Fick du inget kort?

Eftersom provåkarkampanjerna är återkommande kan man som resenär sitta lugnt i (pendel-)båten. Har man tur får man möjlighet denna gång, men annars kommer det nya tillfällen.