Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Varför kommer inte pendeltågen i tid?

Många som rest med pendeltåg den senaste tiden har fått vänta längre än vanligt på sin avgång eller tvingats resa med en annan avgång än planerat. SL beklagar att trafiken just nu inte går som den ska och orsakar många människor bekymmer.

Förseningarna och de inställda avgångarna beror på problem med växlarna och signalerna på järnvägen samt att obehöriga tar sig in på spårområdet så att trafiken måste stoppas. Dessutom finns det för tillfället för få tågvagnar som kan köra i trafiken. Därför kommer det ibland ett kort tåg i stället för ett långt tåg.  

Trafikverket ansvarar för underhållet av järnvägen. Företaget MTR som kör pendeltågen på uppdrag av SL, gör en rad åtgärder för att situationen ska bli bättre för resenärerna. Det innebär att de ska: 

  • Ha mer personal som lagar och städar tågvagnar så att fler långa tåg kan köra i trafiken.
  • Ha mer personal på stationer som kan ge trafikinformation.
  • Skicka ut fler bussar vid störningar och då även prioritera tåg som stannar överallt framför snabbtåg. 

SL:s förhoppning är att åtgärderna ska göra att fler tåg kan gå enligt de nya tidtabellerna som började gälla 10 december.

Vad är ett signalfel?

Signalerna i spårtrafiken är motsvarigheten till trafikljus i biltrafiken. Signalerna visar var tågen befinner sig och ger förarna grönt ljus så att inga tåg ska krocka med varandra. Om de inte fungerar som de ska så stoppas trafiken.