Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
 • Håll avstånd och fortsätt undvika SL-trafiken

  Gå, cykla eller välj andra färdsätt i höst. Läs mer »

 • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

 • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr {{product.PricePerMonth}} Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Undvik resor i kollektivtrafiken

Tänk efter före din resa om den är helt nödvändig. Kan du ta dig fram på annat sätt? Gör det! Under pågående coronapandemi måste vi hålla ut, hålla ihop – men hålla avstånd.

Alla kan och ska vi göra något! Enligt smittskyddslagen har du och jag ansvar för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar, som covid-19. Det här gäller enligt Folkhälsomyndigheten för kollektivtrafiken:

 • I första hand: gå, cykla eller välj andra färdmedel än kollektivtrafiken. Tänk på att det är förbjudet att ta med cyklar ombord i nästan hela SL-trafiken. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för cyklar i vår trafik.
 • Undvik resor där du inte kan boka plats, som SL-trafiken.
 • För dig som inte har något annat val än att resa med kollektivtrafiken: Håll avstånd till andra resenärer. Självklart ska du vara helt frisk och symtomfri om du reser med kollektivtrafiken.

Här kan du läsa mer om Folkhälsomyndighetens allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid 19.

Vi måste hjälpas åt för att det inte ska bli trängsel

Eftersom vi ska hålla större avstånd mellan varandra, blir det snabbare fullt ombord på bussar och tåg. SL försöker sätta in fler bussar allt eftersom man ser var behoven är störst, men det är viktigt att vi alla hjälps åt med det vi kan. Det är till exempel att:  

 • Avstå från att resa om jag till exempel kan jobba hemifrån eller ta mig fram på annat sätt.
 • Försöka resa utanför rusningstid, om jag absolut måste resa.
 • Vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt på en avgång.

Det är viktigt att var och en gör vad den kan för att vi tillsammans ska kunna minska risken för smittspridning för alla som reser och för alla som jobbar i trafiken, samt låter dem som verkligen behöver resa, göra det.

Läs mer om coronavirusets spridning och Covid-19 på Folkhälsomyndigheten och 1177

Har du tänkt resa ut i skärgården? Rekommendationerna gäller på såväl SL:s pendelbåtar som på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar. Läs mer på waxholmsbolaget.se.