Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Tack för att du är försiktig!

    Vi kör så många bussar vi kan. På många avgångar sätter vi in extra bussar, så om bussen är full och du kan vänta på nästa – gör det så hjälps vi åt att hålla avstånd. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Tack för att du är försiktig!

Res bara om du är helt frisk. Du som kan, överväg att resa utanför rusningstrafiken eller avstå från att resa. Gå på bussen genom bakdörrarna och sprid ut er i fordonen. Det här gäller i kollektivtrafiken med anledning av coronaviruset.

SL följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla till att bara resa med kollektivtrafiken om man är helt frisk och symtomfri.

Tillsammans hjälps vi åt

Att alla just nu bör hålla avstånd från varandra på grund av smittspridning, gör att bussarna fylls snabbare och upplevs trängre än vanligt. SL försöker sätta in fler bussar allt eftersom man ser var behoven är störst, men det är viktigt att vi alla hjälps åt med det vi kan. Det är till exempel att:  

  • Överväga om jag kan resa en annan tid, till exempel utanför rusningstid.
  • Överväg om jag helt enkelt kan avstå från en resa, till exempel genom att jobba hemifrån i högre grad.
  • Vänta på nästa buss om den som kommer är full. Det finns fler bussar än vad som syns på sl.se eller i appen.

När vi hjälps åt minskar vi risken för smittspridning för alla som reser och för alla som jobbar i trafiken, samt låter dem som verkligen behöver resa, göra det.

Läs mer om coronavirusets spridning och Covid-19 på Folkhälsomyndigheten och 1177

Tänker inte SL på att smittspridningen ökar med mer trängsel?

SL vill såklart inte bidra till att coronaviruset sprids. Anpassningen av trafiken görs för att det råder brist på personal just nu. Om vi skulle ha låtit trafiken gå som vanligt skulle det ha lett till att resenärer stod och väntade på bussar som hastigt blev indragna på grund av förarbrist. Det skulle varit omöjligt för resenärerna att planera sin resa och det skulle skapas trängsel som var svår att åtgärda.

I stället valde vi och bussföretagen att ta kommando över situationen och lägga om trafiken enligt ett grundupplägg som sedan kunde skruvas på genom att lägga till turer där det blev alltför trångt. Vi missbedömde till en början behovet från till exempel Nacka och Värmdö i morgonrusning, men även på andra håll, vilket man gjort allt för att åtgärda under veckan.

Vi hoppas att läget förändras så att vi kan återgå till full trafik igen och till dess försöker vi hushålla med den personal som finns och köra de turer som är viktigast för att det inte ska bli för fulla bussar någonstans. Det går inte alltid att lösa och därför kan det vara bussar som har mer resenärer än vad vi hade önskat.