Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan är stängda. Stationernas rulltrappor kan inte köras på ett säkert sätt. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Stockholm stängd av säkerhetsskäl

Den 13 juli stängdes pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan, efter att en kontroll visat flera rulltrappor i dåligt skick. Måndagen den 16 juli öppnar Stockholm Odenplan igen, men Stockholm City är tills vidare stängd. Av utrymningsskäl får stationerna inte användas utan rulltrappor.

For information in English, please click here

Stockholm Odenplan öppnar 16 juli

Måndagen den 16 juli öppnar Stockholm Odenplan återigen för trafik. Stationen öppnar klockan 04.10 när trafiken börjar köra.

Tre av de rulltrappor som har inspekterats på station Stockholm Odenplan behöver repareras. Övriga rulltrappor är säkra att åka med, vilket är anledningen till att SL kan öppna Stockholm Odenplan. 

Den extrainsatta trafiken fortsätter även när Stockholm Odenplan öppnar. Det gäller både ersättningsbussarna i Solna och den ökade turtätheten på Röda linjen.

Ingen prognos för Stockholm City

Just nu går det inte att säga när Stockholm City kommer att öppnas. När det finns mer information hittar du den här på sl.se. 

Så här förändras din resa

Pendeltågen kör just nu förbi Stockholm City och Stockholm Odenplan utan att stanna. Du kan i stället stiga av vid Stockholms södra eller Solna station.

Det går ersättningsbussar från Solna station till Solna centrum, där du kan byta till tunnelbanans blå linje för att resa vidare mot T-Centralen.

Du som reser med fjärrtåg söderifrån går av vid Södra station. Därifrån kan du gå till tunnelbanestationerna Mariatorget eller Medborgarplatsen för att åka vidare mot T-Centralen.

Om du reser med regionaltåg söderifrån går du av vid Flemingsberg

Fjärr- och regionaltåg norrifrån berörs inte, utan stannar som tidigare vid Stockholms central.

Varför avbryts inte arbetet med Söderströmsbron?

Det planerade arbetet med Söderströmsbron mellan den 16 och 30 juli blir fortfarande av. Det betyder att resenärer på Gröna linjen kommer att behöva byta tunnelbana och resa med Röda linjen mellan T-Centralen och Slussen. 

Arbetet behöver ske nu eftersom Söderströmsbron är i så stort behov av att upprustas. Därför måste det ske så snart som möjigt. Eftersom det är färre resenärer i trafiken under juli månad blir påverkan på trafiken mindre om arbetet sker nu än om det sker senare i år. 

Det här har hänt

Torsdag den 12 juli genomförde SL en fördjupad kontroll av rulltrapporna på stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan. Kontrollen visade att flera rulltrappor framför allt på station Stockholm City var i så dåligt skick att de bedömdes utgöra en risk för resenärernas säkerhet.

Under veckan och helgen har rulltrapporna granskats och man har kommit fram till att alla rulltrappor på Stockholm Odenplan förutom tre är säkra att använda. Därför kan SL öppna station Stockholm Odenplan under veckan. De tre rulltrapporna som inte klarade inspektionen är avstängda i väntan på reparation. 

Resenärernas säkerhet är högprioriterad för SL. Därför valde vi att stänga av rulltrapporna samt att kräva omedelbara åtgärder av det företag som levererat dem. Stationerna har endast varit i drift i ett år. 

Utan rulltrappor kan de två pendeltågsstationerna inte utrymmas på ett säkert sätt. Därför går det inte att hålla stationerna öppna utan fungerande rulltrappor. 

SL förstår att stängda stationer innebär stora komplikationer för våra resenärer. Vi beklagar naturligtvis detta, men vill understryka att vi sätter resenärernas säkerhet i första rummet.