Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

3. Biljettkontroll och tilläggsavgift

Det här är punkt 3 i avsnittet "Biljetter, priser och särskilda villkor" i SL:s allmänna köp- och resevillkor. De fullständiga villkoren hittar du längst ner i den här texten i pdf-format. Om innehållet i pdf:en skulle skilja sig åt jämfört med vad som anges på denna sida är det villkoren i pdf som är juridiskt bindande.

SL genomför biljettkontroller i SL-trafiken. Själva kontrollerna sköts av ISS Facility Services AB. De som får genomföra en biljettkontroll är trafikpersonal, trafiktjänstemän, tjänstemän som utför avgiftskontroller och ordningsvakter.

Du är skyldig att visa upp att du har en giltig biljett och lämna över den när det är biljettkontroll i SL-trafiken. Om du har köpt en biljett till rabatterat pris måste du dessutom kunna visa upp något som styrker att du har rätt till det lägre priset, till exempel en id-handling, Försäkringskassans eller Pensionsmyndighetens intyg eller en studentlegitimation. Läs mer om vad som gäller under punkt 2.3 i de här villkoren.

Om du har köpt en biljett med mobilappen är du även skyldig att uppge telefonnumret till den mobiltelefon som du har köpt biljetten från, och visa upp och lämna över mobiltelefonen som biljetten finns på.

Vad som händer om du inte visar upp en giltig biljett
Om du inte kan visa upp en giltig biljett vid en biljettkontroll måste du betala en tilläggsavgift på 1500 kronor. Du måste också betala kostnaden för en enkelbiljett utöver kostnaden för tilläggsavgiften. Om du inte betalar inom 10 dagar tillkommer också en påminnelseavgift. Om du inte har betalat efter 12 dagar lämnas ärendet över till ett inkassoföretag, och då behöver du betala kostnader för inkasso och ränta enligt paragraferna 4 och 6 i räntelagen.

Om du vägrar att köpa biljett eller att betala tilläggsavgiften kan du bli avvisad från bussen, tåget eller spårvagnen. Du kan också bli avvisad från områden som allmänheten bara har tillträde till med biljett (det vill säga innanför SL:s så kallade spärrlinje).

Om du missbrukar en biljett kan du bli av med din biljett eller ditt SL Access-kort.