Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Visa kollektivkurage

Kollektivkurage är att vara uppmärksam och omtänksam när du vistas i kollektivtrafiken. Det är du till exempel genom att ge sittplats till någon som behöver den mer än du eller genom att ringa SL:s trygghetsnummer om du ser någon som är i en utsatt situation i kollektivtrafiken.

Över 850 000 personer reser kollektivt i Stockholms län under ett vanligt dygn. Under den tiden gör de sammanlagt 2,9 miljoner resor. SL arbetar dygnet runt för att de resorna ska kännas trygga.

Därför har vi gjort flera åtgärder för att skapa tryggare resor. Till exempel har perrongerna fått bättre belysning och SL har ordnat mer trygghetspersonal ute i trafiken.

Trygghetsnumret hjälper oss att veta vad som händer i trafiken

Du kan ringa trygghetscentralen dygnet runt. Den som svarar ser till att ordningsvakter, polis, ambulans, eller annan personal kommer till platsen när något har inträffat.

SL:s personal kan inte vara överallt och vi ser inte allt som händer i trafiken. Därför hjälper du oss att göra kollektivtrafiken tryggare när du ringer trygghetsnumret och uppmärksammar oss på var personal behövs.

Kameror hjälper SL att skicka ut rätt personal

Det finns trygghetskameror på många platser i SL-trafiken. De sänder direkt till trygghetscentralen.

Om du ringer till trygghetsnumret och befinner dig på en plats där SL har kameror kan trygghetscentralen alltså direkt se vad som försiggår där du är, och på så sätt kan de avgöra vilka sorts resurser som ska skickas till platsen. Då kan de till exempel se om de ska skicka ut ordningsvakter eller om det behövs annan hjälp, som från ambulanspersonal eller polis.

Eftersom personerna som jobbar på trygghetscentralen har tystnadsplikt får de bara lämna ut uppgifter till polis, ambulans, ordningsvakter eller annan relevant personal.