Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Så mycket minskar köerna när du väljer bussen

Fyra fullsatta bussar tar bort en bilkö lång som Sveavägen. Här kan du läsa hur vi har räknat.

Kan du verkligen räkna med busstrafiken? Ja, i lika stor utsträckning som du kan räkna med att vara i tid om du tar bilen. Sitter bussen fast i trafiken sitter bilisterna fast i trafiken. Den mest framkomliga vägen till en punktlig trafiksituation är att belastningen av våra vägar och gator minskar. Och det smartaste sättet att motverka köer och trängsel är att fler väljer bussen i stället för bilen, det går det faktiskt att räkna på.

Så här har vi räknat

Bil

Vi har tagit en bil på cirka 4,6 meter. Det kanske inte låter så mycket. Men om vi räknar med att varje bil i en bilkö (i låg hastighet) håller 2 meters avstånd framför sig, nästa bil bakom också håller 2 meters avstånd och så vidare blir billängden per bil 6,6 meter.

Buss

Vi har räknat på en av våra vanligaste busstyper som är fullsatt. Fullsatt för det är som sagt bara om vi alla hjälps åt som vi kan göra något åt trafiksituationen. Den fullsatta bussen motsvarar personerna i 92 bilar.

Gata

Vi räknar på gatans hela längd. Det kan jämföras med en fil i gatan.

Räkneexempel:

Vi tar till exempel Hornsgatan som är 2300 meter lång. När den är igenproppad med bilar som tar 6,6 meter vardera av gatan så innebär det att cirka 348 bilar har skapat en långsam och ryckig bilkö.

I de flesta bilarna sitter det bara en person (i snitt sitter det i Sverige 1,2 personer i varje bil enligt WHO). Om de i stället lämnade bilen hemma och klev ombord på våra bussar så hade de fyllt cirka 4 bussar. Och 4 fullsatta bussar tar bort en bilkö lång som Hornsgatan.