Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Passera en spärr

Så här använder du SL Access-kortet i spärren vid tunnelbanan eller pendeltågen.

De blå kortläsarna finns vid varje spärrgrind. Det är den på högra sidan som låser upp grinden.

  • Håll ditt SL Access-kort helt stilla på eller strax ovanför den blå kortläsaren.
  • Vänta med att gå in mot spärrgrinden tills du har fått grön signal.

"Krock" i spärren

Om någon passerar ut genom spärren samtidigt som du ska gå in igenom den, väntar du bara tills den andra personen gått ut, sedan öppnas spärren igen och du kan gå in. Du behöver inte läsa av ditt kort igen.

Signaler

Kortäsaren piper till när den har läst av ditt kort. Ett pip betyder biljett till helt pris och två betyder reducerat pris. En grön pil lyser på spärren om biljetten är godkänd.

Har du en biljett för 30 dagar eller längre får du en gul fyrkant kring pilen när det är tre dagar eller kortare kvar av giltigheten. Reser du på reskassan, lyser den gula fyrkanten när du har pengar kvar för tre enkelresor eller färre på kortet. 

Vill du kolla innehållet på kortet närmare använder du lättast SL Access-automaterna som du hittar i de flesta biljetthallar på pendeltågs- och tunnelbanestationerna.

Får du ett rött kryss och fem pipsignaler betyder det antingen att du inte hållit kortet stilla när du läste av det eller att du inte har någon giltig biljett på kortet. Prova en gång till och håll kortet helt stilla mot kortläsaren.

Nya kortläsare i trafiken 

Nu har vi bytt ut kortläsarna vid bland annat spärrarna i tunnelbanan och på pendeltågen. De nya spärrarna har två rutor där du kan läsa av din biljett, en blå ruta och en grön ruta. 

Den blå upplysta rutan fungerar som de gamla biljettläsarna och du blippar ditt befintliga SL Access-kort precis som vanligt.

Den gröna rutan är till för dig med mobilbiljett. Där kan du hålla din mobil med biljetten över läsaren så öppnas spärren.