Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Så funkar reskassan

Reskassan är det värde - de pengar - du laddar på ett SL Access-kort och som du kan resa för. På det viset får du det lägsta priset på enkelbiljetter. 

Reskassan är alltså biljettpengar du har laddade på ett SL Access-kort. När du läser av ditt kort på en kortläsare på bussen, i spärren, på en SL-stolpe eller hos konduktören köper du en enkelbiljett.

Reskassan är bäst för dig som reser så sällan att en periodbiljett inte lönar sig. Reskassan är också ett bra komplement, till exempel då en periodbiljett gått ut och du bara behöver åka några få resor till innan semestern, eller för barn med terminsbiljett som åker någon dag i veckan efter klockan 19. 

En stor fördel med reskassan är att du kan skydda ditt SL Access-kort och dess innehåll med SL:s förlustgaranti. 

Så kommer du igång:

1. Köp ett SL Access-kort

Ett SL Access-kort kostar 20 kronor och du hittar det hos de flesta av SL:s försäljningsställen, i spärrkiosken och på SL Center. Du kan även använda ett SL Access-kort du har sedan tidigare. 

2. Ladda SL Access-kortet med en reskassa

Välj valfri summa mellan 100 och 1 000 kronor (du kan som mest ha 1 500 kronor i din reskassa). Det gör du i SL Access-automaten, hos de flesta av SL:s försäljningsställen, i spärrkiosken eller på SL Center.

Du kan inte betala periodbiljetter, till exempel en 30-dagarsbiljett, med din reskassa.

3. Ange om du är vuxen eller pensionär, student eller ungdom

Alla som är mellan 20 och 64 år åker på vuxenbiljett. Är du över 65 år, heltidsstudent med godkänd studentlegitimation eller under 20 år kan du köpa biljetter till rabatterat pris. Du får även åka till rabatterat pris om du har ett intyg för förmånstagare från Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan.

4. Börja resa

För att köpa en enkelbiljett med din reskassa lägger du bara kortet på en kortläsare eller håller fram det till biljettpersonalen som läser av kortet. Biljetten du köper gäller i 75 minuter från köptillfället.  

Moms på köpta biljetter

När du fyller på din reskassa betalar du ingen moms, därför finns inget momsbelopp på det kvitto du får vid det tillfället. Det är först när du köper en biljett med din reskassa som du betalar moms.

Momsen visas på resehistoriken som du kan se och skriva ut i biljettautomaterna på stationerna, hos spärrexpeditören i spärrkioskerna, på SL Center eller på Mitt SL (om du har ditt kort registrerat där).

De resor du gjort det senaste dygnet ligger lagrade på kortet och kommer in i systemet under natten. Därför syns inte alltid momsen för dagens resor på historiken hos kundtjänst eller på Mitt SL.