Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • Gå, cykla eller välj andra färdsätt i första hand

    Just nu är SL-trafiken till för dem som absolut måste resa. Läs mer »

  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Så påverkas bussarna

Bussarna i SL-trafiken är som all annan trafik beroende av att kommunerna och Trafikverket plogar och sandar så att vägarna går att köra på. Om det är svårt att hinna med när vädret påverkar på flera håll, kan det bli farligt halt eller svårt att komma fram på grund av snön. Då måste förarna anpassa körningen och i värsta fall måste turer ställas in. Resenärernas och förarnas säkerhet kommer alltid i första hand, och tidtabellen i andra hand.

Vissa vägar är extra viktiga för att kollektivtrafiken ska fungera. Det kan vara vägar där bussar med många resenärer kör eller de som leder fram till en anslutning med spårtrafik. Bussbolagen, som kör SL-trafiken, kan önska att väghållarna prioriterar att ploga dem, men i regel är det så att väghållarna prioriterar större vägar och det kan ta lite längre tid innan mindre vägar blir plogade och säkra att köra på. Plogningen kan också ta längre tid än väntat om väghållarna måste undanröja fordon som kört fast och blockerar vägen.

Varför går bussen plötsligt en annan väg?

För att slippa ställa in trafik i hårda väder, kan bussbolagen välja att köra trafiken på andra sträckor än där det brukar vara svårt att köra när det är halt. De kan till exempel undvika att köra på gator med svåra kurvor eller där det blir för trångt när det ligger snödrivor och står fordon parkerade.