Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Vad händer med rulltrapporna på Stockholm City och Stockholm Odenplan?

Det kommer att dröja till efter årsskiftet innan alla stoppade rulltrappor på pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan kan tas i drift.

Ett antal rulltrappor på pendeltågsstationen Stockholm City och några på Stockholm Odenplan är tills vidare inte i drift av säkerhetsskäl. Anledningen är att en rulltrappa på Stockholm City i somras började gå bakåt och ingen nödbroms fungerade. 

De rulltrappor som står stilla är av samma typ som den rulltrappa som gick sönder. De är låsta i fast läge och är säkra att gå i. Men några av dem kan tidvis behöva stängas av även för gående, medan det pågår reparationer.

Att rulltrappor kan stängas av utan förvarning beror på att SL sätter resenärernas säkerhet främst. De åtgärder som görs på stoppade rulltrappor är dels att byta ut delar, dels att förse dem med en extra broms. En stor del av arbetet sker under de 3-4 timmar på natten då stationerna är stängda för trafik.

SL övervakar noga de rulltrappor som är i drift och arbetar med extra underhåll för att få en högre tillgänglighet.

Stockholm City

I dagsläget finns minst en uppåtgående rulltrappa som fungerar i varje uppgång som leder från plattformarna upp till det centrala mellanplanet på Stockholm City. Åtta rulltrappor kommer att ta lång tid att åtgärda eftersom nya delar måste tillverkas och  därefter installeras, testköras och godkännas. Flera rulltrappor kommer troligen inte att kunna starta igen förrän tidigast i januari 2019.

SL övervakar hela tiden flödet av resenärer vid Stockholm City och kan tillfälligt och kortvarigt tvingas stänga nedgångarna till perrongerna tills mängden resenärer på stationen minskat. Det är viktigt eftersom utrymningskapaciteten på stationen kan påverkas av att ett mindre antal rulltrappor nu endast kan användas för gångtrafik.

Stockholm Odenplan

Tre rulltrappor som leder mellan tunnelbanan plattform och mellanplanet står stilla. Trafikförvaltningen arbetar nu för att få igång en av dem i början av november medan de andra två troligen dröjer till efter årsskiftet.

På Odenplan finns fungerande rulltrappor från plattformen till mellanplanet så där påverkas inte utrymningskapaciteten.