Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Ny busslinje i Barkarbystaden med självkörande bussar

Torsdag 25 oktober börjar den nya busslinjen 549 gå i Barkarbystaden. Den körs med självkörande bussar.

Den nya linjen 549 går på sträckan Barkarby handelsplats östra – Korpralsvägen – Löjtnantsgränd – Stora torget och omvänt. Den går främst i rusningstrafik på vardagar, men även cirka klockan 12 – 18 på lördagar. 

Linje 549 ingår i det ordinarie utbudet och samma villkor gäller som i övriga SL-trafiken. Till exempel gäller förseningsersättningen och biljettkontroller görs ombord på bussarna. Barnvagn, rullator och rullstol går bra att ta med i mån av plats. 

Självkörande bussar

På linje 549 går bara bussar som styrs utan att någon sitter vid ratten. Bussen startar, bromsar och svänger efter det dataprogram som lagts upp för den. Den har också programmerats för vilka trafikregler som gäller och styrs med hjälp av bland annat satellit.

Om andra trafikanter inte följer trafikreglerna, till exempel om någon parkerat fel eller springer ut i gatan, bromsar bussen. Personalen som finns ombord kan om det behövs ta över driften och manuellt styra bussen.

Ta hjälp av personalen ombord

Det finns alltid en kundvärd på bussen som kan svara på frågor om din resa. Den är även utbildad förare och kan manuellt stanna och styra bussen om så skulle behövas.

Varför just den här typen av buss?

Barkarbystaden är ett område som växer snabbt. Behovet av kollektivtrafik skapas i takt med att nya bostäder byggs. Järfälla kommun, SL och Nobina, som kör linjebussarna i området på uppdrag av SL, samarbetar för att boende och besökare ska kunna resa kollektivt. 

De bussar man valt för att knyta ihop den nya stadsdelen med befintlig SL-trafik är mindre fordon som drivs med el, som kan användas i miljöer där vanliga, större bussar inte är lämpliga. Att det är en mindre typ av buss för upp till elva resenärer gör också att man kan erbjuda kollektivtrafik redan vid inflyttning och anpassa trafiken i takt med att staden växer.

Varför ansluter inte linjen till pendeltågen?

Syftet med linje 549 är att ge boende och besökare i området möjligheten att resa från en närbelägen hållplats till en hållplats där det går att byta till en annan busslinje med större kapacitet, som ansluter till pendeltågen vid Barkarby station. 

Vad drivs bussarna av?

De tre bussarna på linje 549 drivs av batterier som laddas med el från förnyelsebara energikällor.