Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
 • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

 • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Blippa dig ombord på Roslagsbanan

Från och med fredag 17 augusti 2018 kan du inte längre köpa biljett ombord på Roslagsbanan. Du betalar genom att läsa av ditt SL Access-kort mot nya biljettläsare på så kallade SL-stolpar. De finns på plattformarna i anslutning till tågen på varje station.

Så funkar SL-stolpen

 • Du som har periodbiljett kan blippa kortet för att försäkra dig om att biljetten är giltig. 
 • Har du reskassa, betalar du för din resa genom att blippa kortet.
 • Du kan inte ladda på mer reskassa på kortet vid stolpen.
 • Du kan inte använda stolpen för köp av ny biljett utan reskassa. Du kan köpa biljetter i SL:s app, hos SL:s ombud eller i en biljettautomat. Längs Roslagsbanan finns de på Östra station, Djursholms Ösby, Galoppfältet, Kragstalund, Mörby, Näsbypark, Roslags Näsby, Tibble, Vallentuna, Viggbyholm och Åkersberga.

SL-stolpar finns sedan 2016 på Tvärbanan och Nockebybanan samt på Saltsjöbanan sedan maj 2018.

Tänk på att bara kliva ombord om du har en giltig biljett. Tilläggsavgiften vid en kontroll är 1 500 kronor samt en ny biljett. Det finns inte möjlighet att köpa biljett eller betala med reskassa ombord. 

SL-stolpen är till för alla

SL har genom ett nära samarbete med funktionshindersorganisationer och leverantören tagit fram en SL-stolpe som ska vara enkel för alla att använda genom att den:

 • har läsbar och hörbar information på svenska och engelska.
 • har kännbara knappar.
 • har en tydlig pekskärm med enkla instruktioner.
 • är väl synlig på plattformen.
 • kan läsa av biljetten på två olika höjder.

Jag har periodbiljett, måste jag blippa?

Du som har en periodbiljett, som du påbörjat, behöver inte blippa den mot SL-stolpen. Men gör du det ändå gör du dig själv en tjänst. Dels försäkrar du dig om att ditt kort är giltigt, dels bidrar du till statistiken som används för att på bästa sätt planera trafiken utifrån hur många som reser. Ju fler som blippar, desto smartare kollektivtrafik!

Tänk på att du som har en periodbiljett, som du ännu inte påbörjat, måste starta den genom att till exempel blippa den mot SL-stolpen för att den ska vara giltig. 

Jag har biljetten i mobilen, måste jag blippa?

Nej. Enkelbiljetter köpta med appen SL Reseplanerare och biljetter kan ännu inte läsas av mot SL-stolpen. Mobilbiljetter är giltiga direkt efter köp. 

Kommer det att finnas personal ombord?

Personalen kommer fortfarande att finnas ombord på tåget, men de kommer inte att sälja biljetter. Reser du på reskassa måste du ha köpt din biljett genom att blippa kortet mot biljettläsaren på plattformen innan du kliver på tåget.