Avsnitt 3 "Det här är dina skyldigheter när du reser med SL"
Det här är avsnitt 3 i SL:s allmänna köp- och resevillkor. Avsnittet innehåller punkt 8 och 9 i villkoren. De fullständiga villkoren hittar du i pdf-format under "Relaterade länkar" i anslutning till den här texten. Om innehållet i pdf:en skulle skilja sig åt jämfört med vad som anges på denna sida är det villkoren i pdf som är juridiskt bindande.
8. Ordnings- och säkerhetsregler när du reser
SL-trafiken ska vara en tillgänglig, säker och välkomnande plats. För att alla ska trivas och känna sig trygga är vissa saker inte tillåtna inom SL-trafiken. När du reser med SL-trafiken är du därför skyldig att följa dessa villkor, och bestämmelserna i vissa lagar. Vilka lagar som gäller kan du se under punkt 13 i de här villkoren.
Alla som vistas i SL-trafiken är skyldiga att följa tillsägelser i säkerhets- och ordningsfrågor som lämnas av trafikpersonalen eller ordningsvakter. Den som inte rättar sig riskerar att bli avvisad eller avlägsnad från SL:s område.
Alla som vistas i SL-trafiken är skyldiga att följa anvisningar eller tillsägelser som lämnas av trafikpersonalen eller ordningsvakter för att upprätthålla Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att undvika smittspridning.
8.1 Spårområden, fordon och utrustning
Du får inte vara på SL:s spårområden annat än på särskilt anvisade ställen, till exempel spårövergångar.
När du befinner dig i någon av SL:s terminaler får du inte gå på bussarnas körbana annat än på markerade övergångsställen.
Du får bara gå eller stå på den vita plattformskanten om det står ett tåg inne vid plattformen. Du får inte vara på den vita plattformskanten om ett tåg är i rörelse vid plattformen (alltså om tåget är på väg in till stationen eller på väg att lämna stationen).
Du bör inte stå för nära trottoarkanten när du väntar på bussen.
Du får inte klättra på, eller vara på fordonens eller fartygens utsida. Du får inte heller röra anordningar som till exempel manöver- och signalanordningar.
Du får inte använda utrustningen i SL-trafiken på ett felaktigt sätt, så att till exempel fordon, hissar, rulltrappor och toaletter skadas.
8.2 Cyklar, sparkcyklar, elsparkcyklar, inlines, skateboard och barnvagnar
Du får inte ta med cyklar eller elsparkcyklar i SL-trafiken. Men det finns vissa undantag:
Hopfällda elsparkcyklar (om de är under 120 cm långa i hopfällt skick) får du ta med på alla trafikslag förutom i tunnelbanan.
Eldrivna enhjulingar, hoverboards och liknande eldrivna åkdon får du ta med på alla trafikslag förutom i tunnelbanan.
Hopfällda cyklar (om de är under 120 cm långa i hopfällt skick) får du ta med på alla trafikslag, men på Tvärbanan gäller att elcyklar inte får tas med oavsett om de är hopfällda eller ej.
Små barncyklar utan cykelkedja, samt vanliga sparkcyklar som inte är eldrivna får du ta med på alla trafikslag. Dessa typer av barncyklar och sparkcyklar behöver inte vara hopfällda, men får inte överstiga 120 cm i längd.
Cyklar och elsparkcyklar som inte är hopfällda får du ta med på pendeltågen under vissa tider och på vissa sträckor (se sl.se/cykelregler för detaljerade regler kring detta). - Cyklar och elsparkcyklar som inte är hopfällda får du ta med på Saltsjöbanan under vissa tider (se sl.se/cykelregler för detaljerade regler kring detta).
Cyklar som inte är hopfällda får du ta med på Tvärbanan under vissa tider, förutsatt att du parkerar och fäster cykeln i cykelstället ombord. Det gäller dock inte elcyklar: dessa får du inte ta med på Tvärbanan, oavsett tid och oavsett om de är hopfällda eller ej. På sl.se/cykelregler hittar du detaljerade regler, bland annat vilka tider som gäller.
Cyklar och sparkcyklar av olika varianter får du ta med på SL:s pendelbåtar i mån av plats.
Du får inte ladda litiumbatterier till elsparkcyklar och andra eldrivna åkdon ombord på vare sig fordon eller fartyg i SL-trafiken.
Du får inte cykla eller åka sparkcykel, elsparkcykel, skateboard, inlines eller liknande på SL:s område.
Barnvagnar får inte vara längre än 120 cm.
Du får inte parkera cyklar, sparkcyklar eller elsparkcyklar på SL:s område annat än på anvisade platser, och du får inte parkera dem så att de hindrar fri passage till och från stationer och hållplatser, eller så att någon riskerar att skada sig på dem.
8.3 Bagage, farliga föremål och transporter i rulltrappor
Du får inte ta med skrymmande bagage eller några föremål som är längre än två meter. Du får inte ta med bagage eller andra föremål som kan vara farliga eller orsaka obehag för andra.
Bagage och andra tillhörigheter ska du under hela resan förvara på golvet, under stolen, i ett särskilt bagageutrymme eller i knät. Bagage och andra tillhörigheter ska även i övrigt hanteras så att de inte besvärar andra resenärer eller personal inom SL-trafiken. Det du har med dig måste du kunna bära och hantera själv.
Du får inte lämna bagage och andra tillhörigheter utan uppsikt. Tillhörigheter som lämnats kvar och som inte är inlåsta i en förvaringsbox kan komma att tas om hand av SL:s personal.
Du får inte använda rulltrappor och rullbanor för att transportera barnvagnar, cyklar, rullstolar, transportvagnar, varuvagnar, kärror, gods, tyngre bagage eller liknande. Sådana transporter hänvisas av säkerhetsskäl till hissar eller gångramper.
8.4 Djur i SL-trafiken
Du får endast ta med vanliga husdjur, till exempel hundar, katter och kaniner, i SL-trafiken. Du får alltså inte ta med till exempel hästar, grisar eller får.
Du får inte ta med djur som kan utgöra en fara eller skapa obehag för medpassagerare eller personal.
De djur du tar med måste vara kopplade eller sitta i en väska eller en bur.
Djur får bara vistas i den bakre delen av bussen och i tågvagnar eller delar av tågvagnar som inte är markerade med förbudsskylt (gäller inte ledarhund).
Du får ta med högst två djur om inte djuren sitter i en väska eller bur.
Ledarhund och assistanshund får alltid tas med.
8.5 Försäljning, skrifter och affischer
Du får inte sälja varor eller tjänster ombord på fordon eller inom SL:s område utan SL:s skriftliga tillstånd.
Du får inte dela ut tryckta skrifter ombord på fordon eller på SL:s område utan SL:s skriftliga tillstånd.
Du får inte sätta upp affischer eller liknande utan SL:s skriftliga tillstånd.
8.6 Musik, alkohol och störande uppträdande
Du får inte framföra musik utan skriftligt tillstånd från SL.
Du får inte röka, skräpa ner, laga mat, eller äta mat som riskerar att vara obehaglig för andra resenärer. Du får inte heller använda e-cigaretter.
Du får inte dricka alkohol.
Du får inte ligga ned i sittmöbler eller ligga eller sitta på golvet.
Du får inte ha fötterna på sätet.
Du får inte ofreda någon eller uppträda störande på annat sätt.
Du får inte uppträda på ett sådant sätt att någon kan bli orolig för att det du gör kan bli farligt eller störa ordningen i trafiken.
8.7 Filma och fotografera i SL:s miljöer
Om du vill fotografera och filma i SL:s miljöer för privat bruk behöver du inte söka tillstånd, så länge du inte påverkar eller stör den dagliga verksamheten.
Har du ett kommersiellt syfte med att filma eller fotografera behöver du söka tillstånd för detta. Det gör du direkt hos den trafikentreprenör som ansvarar för trafiken. Se mer information på sl.se.
9. Du har själv ansvar för dina saker
När du reser med SL ska du själv ha uppsikt över de saker du har med dig. Du ansvarar själv för att förhindra att dina saker blir stulna eller skadade. Det är också du som är ansvarig om dina saker skadar SL:s eller någon annans egendom, personal eller andra resenärer.
Om SL blir ersättningsskyldig mot en annan resenär eller så kallad tredje man för en skada som har orsakats av något som du har haft med dig, så ska du stå för ersättningen.
9.1 Lämna in hittegods
Saker som du hittar i SL-trafiken (hittegods) ska du lämna till trafikpersonalen. Du får ingen ersättning för hittegods som du lämnar in.