Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Sista minuten till naturen

Stockholmsregionen är mer än bara storstad. Om du har en ledig dag finns det flera grönskande platser på behagligt pendlingsavstånd.

Om du längtar bort från storstaden finns det flera oaser runtom i länet. Här är några tips på naturnära resmål i Stockholmsregionen.

Fjärilsstigen

Du kommer till Fjärilsstigen genom att åka med busslinje 848 och kliva av vid hållplats Stora vika. Buss 848 går till exempel från Nynäshamns pendeltågsstation

Fjärilsstigen är döpt efter de många fjärilar som lever i kalkstensbrottet i Stora vika i Nynäshamns kommun. Själva stigen är en tre kilometer lång led där du kan promenera. Det finns dessutom skyltar längs med stigen som informerar om ilka växter och fjärilar du kan se så du vet vad du ska speja efter. 

Hellasgården

Hellasgården ligger i Nackareservatets hjärta. Hela Nackareservatet är ett av de natursköna områden som ligger allra närmast Stockholms innerstad. Just Hellasgården har bland annat upplysta motionsspår och utomhusgym. Dessutom ligger området i anslutning till både Källtorpssjön och Söderbysjön där du kan bada om vädret tillåter. 

Du som reser från Stockholms innerstad kommer till Hellasgården genom att ta dig till Slussen. Där ska du kliva på busslinje 401 mot Älta eller mot Flatenbadet. Du hoppar av vid hållplatsen Hellasgården. Busshållplatsen trafikerar också linje 821 och 840 för dig som reser från annat håll. 

Järvafältet

Järvafältet är ett stort grönområde som innehåller fyra naturreservat och sträcker sig genom fem kommuner. Det finns med andra ord mycket att se vid Järvafältet och du som har en SL-biljett kan komma dit på flera olika sätt. Till exempel kan du upptäcka området genom Igelbäckens naturreservat. Då åker du till Husby och promenerar ner mot Husby gård. Där möts du av ett kolonilottsområde som övergår i hagmarker där bondgårdsdjur betar. 

För att komma till Igelbäcken kan du ta Blå linjen till Husby. Du kommer även dit med busslinje 178. Då ska du kliva av vid hållplatsen Trondheimsgatan som ligger precis vid Husbys tunnelbanestation. Det går även flera andra bussar till Trondheimsgatan, så sök i reseplaneraren så att du får fram din smidigaste resväg. Järvafältet ligger ungefär 500 meters promenad från hållplatsen. 

Tyresta nationalpark

Tyresta nationalpark ligger invid busshållplats Tyresta by. Där kan du vandra genom den största urskogen söder om Dalälven. I Tyresta nationalpark finns till exempel 300 år gamla jättefuror, sjöar och tjädrar - och vandringsstigar på totalt över 5,5 mil.

Busslinje 834 går till hållplats Tyresta by. Den kan du till exempel åka med från Haninge centrum. Det går också bussar från Gullmarsplan som ansluter till linje 834. Till exempel kan du åka med busslinje 809 och byta till linje 834 vid hållplats Söderbyleden. Tänk bara på att hoppa på bussen som går mot Svartbäcken Tyresta by. Om det bara står Svartbäcken på bussen så kommer du inte hela vägen fram!