Hoppa över navigering, gå direkt till innehållet.
  • {{error}}

Kundkorg

{{error}}

{{error}} Köp biljett

  • {{product.Name}} {{product.PriceIncVat}} kr Ta bort produkt

Totalt {{shopping_cart.data.TotalSum}} SEK

Till kassan

Sista minuten till kulturupplevelsen

Vill du upptäcka en ny stad i sommar eller promenera genom lummiga slottsträdgårdar? Din SL-biljett kan ta dig till otaliga sevärda orter i Stockholms län! Här kommer en lista över några av de platser som du kan åka till med SL-trafiken.

Om du vill göra en kulturresa i sommar finns det flera platser som du kan upptäcka med hjälp av SL-trafiken. Här kommer ett urval av dessa platser.

Drottningholm

Drottningholm ligger vackert invid Mälaren och har dessutom goda kollektivtrafiksförbindelser. Så gott som alla bussar mot Mälaröarna (176, 177 och 301-323) stannar vid Drottningholm. Bussresan tar mellan 5 och 10 minuter från Brommaplan.

Nästan hela slottsparken är öppen för allmänheten. Eftersom den har vuxit fram i olika etapper är parkens delar olika varandra och det finns mycket att se. Till exempel kan du promenera genom den symmetriska barockträdgården och över broarna i den lummigare engelska parken. Passa dessutom på att titta på Kina slott som ligger en liten bit ifrån det stora slottet och som har en liten tillhörande rokokoträdgård. 

Du kan alltid leta fram din smidigaste resa i reseplaneraren. Busshållplatsen du ska söka efter heter just Drottningholm

Norrtälje

Det tar ungefär en timme att åka busslinje 676 mellan Tekniska högskolan och Norrtälje busstation. Förutom att bussen tar dig ända ut till Roslagen, är linjen dessutom den enda i Stockholms län som trafikerar dubbeldäckare

I Norrtälje kan du både promenera ner för med idylliska kullerstensgator och längs med Norrtäljeån. Dessutom kan du gå ner till Norrtälje konsthall som har fri entré.

Känner du dig riktigt upptäcktssugen går det också flera bussar från Norrtälje busstation som leder dig ännu längre ut i Roslagen. Till exempel du hoppa på busslinje 632 eller 634. Det ligger allra längst norrut på ön Yxlan. Bussen ringlar sig igenom vacker natur och över flera öar innan den efter 50 minuter är framme i Köpmanholm. Dessutom kan du passa på att hoppa av bussen i det gamla semesterparadiset Furusund på vägen! 

Nynäshamn

Sätter du dig på pendeltågslinje 35 vid T-Centralen och åker söderut så kommer du till Nynäshamn på knappt en timme. Staden ligger i Södertörns sydligaste delar och gränsar till Stockholms södra skärgård. 

Förutom att du kan promenera såväl i fiskehamnen som längs med strandpromenaden, kan du också ta buss 852 till hållplats Herrhamra. Då kan du promenera ner till Torö stenstrand och ta ett dopp i Östersjön. 

Sigtuna

Sigtuna grundades runt år 980 och inrymmer såväl runstenar som kyrkorunier från 1100-talet, pittoreska trähus och Sveriges allra minsta rådhus.

Staden ligger invid Mälaren och på bussavstånd från Märsta pendeltågsstation. Därifrån tar resan till Sigtuna ungefär 25 minuter med buss 570, 572 eller 575. Sök fram din smidigaste resa i reseplaneraren! 

Södertälje

Pendeltågslinje 36 har sin södra ändhållplats i Södertälje centrum. Det tar knappt 45 minuter att komma dit med pendeltåget om du reser från Stockholms central.

Det finns mycket du kan hitta på i Södertälje, till exempel kan du strosa längs med Strandvägen eller promenera längs med Södertälje kanal. Du som vill utforska den södermanländska historien kan hoppa på busslinje 751. Den tar dig till hållplats Torekällberget. Där kan du besöka gamla byggnader och trädgårdar eller hälsa på djuren vid bondgården. De yngsta kan dessutom leka i den kulturhistoriska miljön vid Lilltorpet. 

Tyresö

Om du reser till hållplatsen Tyresö kyrka med busslinje 875 från Gullmarsplan så kommer du fram till det natursköna området runtomkring Tyresö slott. Du kan också åka med busslinje 815 och kliva av vid hållplatsen Tyresö slott

Väl framme kan du promenera i en vacker slottsträdgård och äta picknick på Notholmen, som är en liten ö som ligger precis söder om slottet. Skulle det fortfarande spritta i utflyktsbenen så kan du ta busslinje 815 eller 819 från hållplats Tyresö slott och åka längre ut på Tyresö. Då kommer du till hållplats Trinntorp.

Där ligger Telegrafberget som är döpt efter den gamla telegrafstation som låg där i början av 1800-talet. Nuförtiden står det ett stort utisktstorn där telegrafstationen fanns. Där kan du speja ut över Dalarö, Gustavsberg, Nämndö och delar av centrala Stockholm. 

Vaxholm

Vaxholm ligger vid Roslagens skärgård och är en stad som är väl värd ett besök. Busslinje 670 tar dig mellan Tekniska högskolan och Vaxholm på ungefär 50 minuter.

Väl framme kan du promenera på gator fyllda av hus med snickarglädje och besöka Vaxholms kyrka. Gå därefter ner till vattnet och vandra längs med hamnstråket, titta på Tullhuset och blicka över vattnet mot Vaxholms fästning.