This page has been automatically translated using Google Translate.

Ta med cykel i SL-trafiken

Många vill ha sin cykel med sig i SL-trafiken. På pendeltågen och Saltsjöbanan går det bra - med vissa begränsningar.

Ombord på bussar, i tunnelbanan och på de andra lokaltågen, Nockebybanan, Lidingöbanan, Tvärbanan och Roslagsbanan, finns det inte utrymme för att ta med cykeln.

Barncyklar och hopfällbara cyklar

Du får alltid ta med dig små barncyklar utan kedja i SL-trafiken. (Alltså två- och trehjulingar som inte drivs med en kedja och som är avsedda för förskolebarn.) Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel.

Ta med cykel på tåg

Det här gäller för cyklar på pendeltåget och Saltsjöbanan:

  • Du får aldrig ta med cykeln på pendeltåget till eller från Stockholms central eller Arlanda.
  • I rusningstrafik, klockan 6-9 och 15-18, får cykeln inte följa med på Saltsjöbanan, eller på sträckorna Jakobsberg - Västerhaninge och Uppsala - Tumba på pendeltågen. Under helger gäller inga tidsbegränsningar.
  • Andra resenärer har alltid företräde före cyklar. Om det är trångt på tåget kan du alltså få vänta tills det finns plats. I mitten av tåget brukar det vara mindre trångt.
  • Tänk på dina medresenärer! Cykla inte på plattformar och stationer och ha din cykel under uppsikt under resan så att den inte skadar eller smutsar ner.

Därför får du inte ta med cykeln överallt

Ombord på bussarna och i tunnelbanan kan vanliga cyklar vara en fara för säkerheten. Pedaler, styre och hjul kan skada dig eller andra resenärer i rulltrappor, hissar och ombord på bussen eller tunnelbanetåget - särskilt vid inbromsningar. 

Våra bussar och tåg är inte byggda för att ha plats för cyklar ombord och därför blir gångar och utrymningsvägar blockerade av en cykel.

Senast uppdaterad
© AB Storstockholms Lokaltrafik. Kundtjänst 08-600 10 00. Om webbplatsen