This page has been automatically translated using Google Translate.

Konsten i SL-trafiken

Det finns en lång tradition av offentlig konst i Sverige och SL var tidigt ute med satsningen på konst i tunnelbanan och så småningom även på andra platser i trafiken. 

Skulptur på Sockenplans tunnelbanestation (foto).

Konsten gör att stationerna upplevs som vackrare och tryggare och den bidrar till att göra resan till något mer än bara en transport mellan två platser.

Men konsten är också viktig för att ge varje station en egen identitet, och därigenom göra det lättare att orientera sig i trafiken. Vi tror också att konsten bidrar till minskad skadegörelse och vandalisering.

Konsten i tunnelbanan är välkänd men även vissa pendeltågsstationer och bussterminaler har konst, liksom Tvärbanans stationer och ett par av Roslagsbanans stationer. Det är miljöer som ställer hårda krav på konsten, den måste vara tvättbar, tålig mot väder och vind och ibland även ha en funktionell roll.

Fler stationer med konst

SL:s konstgrupp fattar beslut om ny konst, renoveringar och tillfälliga konstutställningar. I konstgruppen ingår personal från SL:s konstverksamhet, arkitekter och konstnärer.

I framtiden hoppas vi att så många som möjligt av SL:s miljöer kommer att ha konst. Äldre stationer kompletteras med konst men det planeras även för nya stationer.

Ett stort projekt som redan nu är påbörjat är arbetet med Citybanan.

De två nya stationerna kommer att förses med konst, för att bland annat underlätta orienteringen.

Guidad tur i världens längsta konstutställning

SL anordnar regelbundet guidade konstvisningar i tunnelbanan, så kallade konståkningar. Under visningen får du veta mer om konsten, arkitekturen och konstnärerna bakom verken. Länk till tider och samlingsplatser för konståkningarna finns i vänsterspalten. Glöm inte att du behöver en giltig biljett för att följa med.

Läs mer om hur konsten i tunnelbanan har utvecklats från 1950-talet och framåt, via länken till vänster.

Böcker om konsten

I boken En värld under jord kan du läsa mer om konsten i tunnelbanan. Den finns att köpa på Spårvägsmuseet och i bokhandeln.

Boken Stockholm Under innehåller både fakta och kåserier om tunnelbanans alla stationer. Den kan köpas på Spårvägsmuseet.

 

På bilderna:
Sockenplan, konst av Sture Collin 
Bro pendeltågsstation, konst av Annika Oskarsson
 

Senast uppdaterad
© AB Storstockholms Lokaltrafik. Kundtjänst 08-600 10 00. Om webbplatsen